به وبلاگ کیتهای الکترونیکی خوش آمدید
به وبلاگ کیتهای الکترونیکی خوش آمدید

به وبلاگ کیتهای الکترونیکی خوش آمدید

خلاقیت در طراحی

درباره LED




LED قطعه ای الکترونیکیه که از پیوندی نیمه هادی ساخته شده و الکتریسیته رو به نور تبدیل میکنه . این المان هم مثل بقیه قطعات الکترونیکی مشخصات خاص به خودش رو داره که باید حتما برای استفاده ازش اونا رو یاد بگیریم تا بتونیم درست باهاش کار بکنیم و توی مدارهامون طول عمرش زیاد باشه !

 





نیمه‌هادی ( مثل LED و دیود ) یه خاصیت مهمی داره و اون اینه که  اگر در جهتی که نیمه هادی جریان میکشه (غیر معکوس) (آند به مثبت و کاتد به  منفی) بهش ولتاژ بدیم ؛ از یه ولتاژ خاصی ، شروع به جریان کشیدن میکنه ( مقدار اون ولتاژ ، بستگی به جنس نیمه‌هادی داره. ) بعد از اینکه نیمه هادی شروع به عبور دادن جریان کرد ، اگه ولتاژ اعمال شده به اون رو ، کمی بیشتر کنیم ؛ جریان عبوری از اون ، به شدت افزایش پیدا میکنه و اگه بیش از حد تحملش بود ، اون رو میسوزونه بنابراین رابطه بین ولتاژ و جریان نیمه هادی ، مثل مقاومت ، خطی نیست !

 

 

 

نمودار جریان و ولتاژ دیود که البته مال  LEDهم میشه اینه...




 

 

Vf max ولتاژی هست که اگه بیشتر از اون مقدار به نیمه هادی برسه ، جریان از حد مجاز فراتر میره  و نیمه هادی میسوزه ؛ این ولتاژ توی نیمه هادیهای مختلف متفاوته .


فرض کنید مثلاً یه فرکانس 50 هرتز مثلثی به یه LED بدیم با دامنه 2.25 ولت ، جریان کشی LED به این صورت میشه که در هر پیک مثبت موج ، 9.61 آمپر وارد LED میشه و این یعنی سوختن LED !!!



با توجه به مطالبی که ذکر شد ؛ ما برای روشن کردن LED باید از جریان کنترل شده استفاده کنیم و ساده ترین کنترل کننده یا منبع جریان برای اینکار ، مقاومته که باید با LED سری بشه تا جریان اونو بسته به اهمش کنترل کنه !

 

 محاسبه مقاومت کنترل کننده جریان   LED:


برای انجام محاسبه ، نیازه که ولتاژ روشن شدن LED که با  Vf نشون میدن رو بدونیم ، این ولتاژ برای LED های معمولی که حداکثر 20 میلی آمپر جریان مصرف میکنن حدود 1.6 تا 2.2 ولت و برای LEDهای دیگه که جریان بیشتری مصرف میکنن حدود 3 ولته !

برای محاسبات صحیح ، لازمه که مقدار درست Vf هر LED رو بدونیم برای اینکار بهتره که خودمون وارد عمل بشیم و از یک مدل LED  یکی دو نمونه انتخاب کنیم و Vf اون رو بدست بیاریم و یه عدد Vf برای یک مارک LED مشخص کنیم ؛ حالا چجوری؟! الان میگم براتون ؛

 

برای اینکار نیاز به یه منبع تغذیه متغیر و یه مولتی متر  و مقاومت و همون LED داریم ؛

 

منبع تغذیه رو روی 6 ولت قرار بدید و مولتی متر رو در حالت آمپر سنج قرار داده و با LED و مقاومت سری کنید به این ترتیب :

 



حالا یواش یواش شروع به زیاد کردن ولتاژ تغذیه کنید تا آمپر متر جریان مورد نظر شما رو نشون بده ؛ برای LED  معمولی 10 میلی آمپر خوبه ، وقتی به این جریان رسید ، مولتی متر رو از مدار خارج کنید و جاش رو اتصال کوتاه کنید ؛ حالا مولتی متر رو روی رنج ولتمتر ( DC ) قرار بدید و ولتاژ دو سر LED رو اندازه بگیرید ؛





این همون ولتاژ LED توی جریان مد نظر ماست که باید توی فرمولهامون اونو وارد کنیم!

 


 انجام محاسبات :

محاسبه رو برای یه LED معمولی (20 میلی آمپری) شروع میکنیم ؛

Vf رو 2.2 ولت در نظر میگیریم ؛ ولتاژ تغذیه رو هم 12 ولت داریم ؛ جریان LED رو نصف حداکثر تحملش قرار میدیم یعنی 10 میلی آمپر ؛ این برای اینه که عمر LED بیشتر باشه (اصولاً نور LED با این جریان ، برای کارهایی مثل تابلو روان کافیه) !


ولتاژی که دوسر LED میفته 2.2 ولت و بقیه ولتاژ که 9.8 ولت هست روی مقاومت سری با اون خواهد افتاد ؛ بنابراین جریان و ولتاژ روی مقاومت رو داریم ؛ پس بنابه قانون اهم به راحتی مقدار مقاومت بدست میاد!

 

با این حساب ؛ داریم

بنابراین مقاومت مد نظر ما میشه 980 اهم که ما رندش میکنیم و 1K اهم میذاریم!


موازی کردن LED :


Vf بستگی به جنس پیوند دیودی LED داره و توی پیوندهای با جنسیت یکسان هم ، به دلیل تفاوت در تعداد اتم های تشکیل دهنده نیمه هادی ، اختلافی جزئی در حد چند میلی ولت ، وجود داره ؛ این موضوع باعث میشه ؛ جریان کشی LED های ساخته شده یک شرکت هم ، با هم فرق داشته باشه ؛

این مطلب شاید در نگاه اول چیز مهمی به نظر نرسه ولی در اصل مطلب خیلی مهمیه و مانع از درست کار کردن چند LED در حالت موازی با هم میشه که در ادامه بیشتر توضیح میدم...

 



سه تا LED که با هم موازی کردیم رو در نظر بگیرید ! اگه ولتاژ LED ها به ترتیب 2 و 2.1 و 2.2 باشه ، توی ولتاژ یکسان 2.2  ولت ، LED های 2 و 2.1 ولتی ، بیشتر جریان میکشن و در صورتیکه ما برای این مدار مقاومت محدود کننده جریان هم در نظر بگیریم LED با ولت کمتر نور بیشتری خواهد داشت و ولتاژی که دو سرش قرار میگیره کمتر از مقدار لازم برای دو LED دیگست و مانع از رسیدن LED های دوم و سوم به ولتاژ مورد نظرشون میشه و اونها با نور کمتری روشن خواهند شد و تفاوتشون فاحش خواهد بود!

 

 

تنها راه برای یکسان شدن نور LED ها در این مدار ، زیاد کردن جریان اعمال شدست که فقط باعث کاهش عمر  LED‌ها یا سوختنشون میشه! و در صورت سوختن یکی از اونها ، بقیه هم در شرف سوختن قرار میگیرن!

با توجه به این مطالب ؛ موازی کردن LED و کلاً نیمه هادی ها به صورت مستقیم کار کاملاً غلطیه!  برای موازی کردن صحیح باید با هر LED یه مقاومت سری قرار بگیره (به ترتیب زیر)و  مقاومت هرLED رو هم به روش بالا محاسبه می‌کنیم!

 





سری کردن چندین LED :


حالا که امکان موازی کردن مستقیم LED ها وجود نداره به صرفه ترین راه برای راه اندازی چندینLED با هم ، سری‌کردنشونه ؛ در صورتیکه بخواهیم چند تا LED رو با هم سری کنیم باز باید اصول بالا رو رعایت کنیم ؛

محاسبات رو برای همون LED معمولی در مدار زیر توضیح میدم!

 

 


ولتاژمون که 9 ولته ، روی هر LED هم 2.2 ولت میفته که جمعاً میشه 6.6 ولت ؛ بنابراین بقیه ولتاژ که روی مقاومت خواهد بود 2.4 ولت هستش ، جریان هم که همون 10 میلی آمپر در نظر میگیریم!

پس داریم :

 



انتخاب ولتاژ تغذیه مناسب :


نکته مهمی که وجود داره ، اینه که ؛ در ولتاژهای رگوله نشده که ثبات ولتاژ ، وجود نداره و تغییرات ولتاژ تغذیه گاهی به بالای 30 درصد هم میرسه باید فکری بکنیم تا تغییرات ولتاژ تغذیه باعث نشه که جریان کشی LED ها دچار تغییرات بشه و نورشون بعضی ساعات کم و گاهی زیاد باشه و حتی این تغییرات باعث سوختن اونا نشه! 

برای تشریح بیشتر یه مثال میزنم ؛

 

فرض کنید از یه ترانس کاهنده برق شهر که ولتاژش رو DC کردیم و 12 ولت شده داریم استفاده میکنیم و 6 تا LED رو با Vf=1.8v سری کردیم ؛ برای بدست آوردن مقدار اهم مقاومت ، اول ولتاژ روش رو بدست میاریم :

 

با این حساب میشه :


 

 

ولتاژ مقاومت 1.2 ولت شد ؛ حالا ولتاژ مقاومت رو که داریم ؛ جریان هم همون 10 میلی آمپره ، پس مقدار مقاومت ، با فرمول اهم ، بدست میاد :




پس مقاومت مورد نیاز 120 اهم شد !


خب این شد مدارمون :



حالا فرض کنید با تغییرات ولتاژ برق شهر ، خروجی ترانس ما که 12 ولت بود بشه 13 ؛ چی میشه؟!


محاسبات رو برای 13 ولت انجام میدیم ؛




پس ولتاژ روی مقاومت یک ولت اضافه شده ؛

اینجا نمیخوایم مقدار مقاومت رو تغییر بدیم و در اصل مقاومت ما قبلاً حساب شده ، میخوایم بدونیم که با اضافه شدن یک ولت به تغذیه ، جریان مدارمون چه تغییری میکنه ؟


همونطور که میدونید قطعات سری شده در یک مدار جریانشون یکیه ، پس اگه ما جریان مقاومت رو بدست بیاریم یعنی همون جریان LED ها رو بدست آوردیم !


پس دوباره سراغ قانون اهم میریم ؛





میبینید که با یه ولت تغییر ، جریان 10 میلی آمپر ما که این همه زحمت کشیدیم و براش محاسبه انجام دادیم نزدیک به دو برابر شد حالا فرض کنید دو ولت به تغذیه اضافه بشه ؛ چی میشه؟!!!



برای حل این مشکل ؛ راه حلی وجود داره و اون اینه که همیشه در استفاده از تغذیه های رگوله نشده شرط زیر برقرار باشه :



حالا معنیش چیه ؟! این شرط میگه : ولتاژی که روی مجموع LED های سری میفته ، باید حداکثر دو -سوم ولتاژ تغذیه باشه و از اون بیشتر نباشه تا با تغییرات ولتاژ تغذیه صدمه ای به LED ها وارد نشه!



البته اگه تغذیه ما رگوله شده هم باشه باید حتما مقدار دقیق Vf رو بدونیم و همچنین تغییرات Vf در نوسانات دما رو هم در نظر بگیریم ؛ برای همین بهتره در تغذیه رگوله شده هم ، حداقل یک پنجم ولتاژ تغذیه روی مقاومت سری بیفته! و توی فرمولی که مطرح شد به جای دو سوم ، شش پنجم قرار بدید!


راه اندازی تعداد زیاد LED :


برای کسایی که تو کار ساخت تابلو LED‌ی ثابت هستن ، گاهی مسئله ، روشن کردن چند صد LED یا حتی چند هزار تاست که باید همه با هم روشن بشن و تغذیه شون یکی باشه !

 برای این کار ، ترکیبی از مدارهای سری و موازی باید ساخت تا با منبع تغذیه مناسب ، تمام LED ها ، با نور یکسان ، روشن بشن و کار تابلوی LED با دوام باشه و مشتری تا سالها ، ازش استفاده کنه ، بدون کم شدن نور یا سوختن حتی یه LED!



این محاسبات بستگی به خلاقیت شخص داره و اینکه چه منبع تغذیه ای رو برای یک تعداد مشخص LED انتخاب میکنه !


معمولا افراد سراغ تغذیه های کم میرن که در این صورت باید ترانسهای با جریان بالا هم تهیه کنن 

و به دلیل زیاد شدن تعداد مقاومتهای محدود کننده توی شاخه های سری یه مقدار کارشون شلوغ میشه!


حالا یه مثال میزنیم :


میخوایم 100 تا LED با Vf =1.8v رو روی یه تابلو سوار کنیم ، با ولتاژ تغذیه رگوله نشده ؛ چه کنیم؟!


 100 تا LED میتونه 10 تا شاخه سری شده‌ی 10 تایی باشه ، پس ولتاژ تغذیه برای یه شاخه سری ده تایی رو بدست میاریم :



ولتاژی که روی مجموع LED ها میفته رو دو - سوم ولتاژ تغذیه قرار میدیم که داریم : 




بنابراین : 





با این حساب ولتاژ تغذیه میشه :




پس حداقل ولتاژی که میتونیم برای تغذیه در نظر بگیریم 27 ولته ؛ میتونیم 27 ولت رو به عنوان تغذیه انتخاب کنیم یا رندش کنیم و 30 ولت رو تغذیه بگیریم !


خب این شد ولتاژ ترانسی که لازم داریم ( البته بعد از DC شدن ). جریانی که ترانسمون باید بده چیه؟


خب ما 10 تا شاخه داریم که هر کدوم 10 میلی آمپر میخوان ؛ پس میشه 100 میلی آمپر !


پس ترانس ما باید حداقل 100 میلی آمپر بتونه بده ! با این حساب باید ترانس 30 ولت 100 میلی آمپر باشه .


حالا اینجا تغذیه رو مشخص کردیم و شاخه سری ما هم 10 تاییه ؛  Vf هم که 1.8 ولته و جریان هم 10 میلی آمپر در نظر گرفتیم ، پس :





پس داریم :





پس مقاومت لازم برای هر شاخه 10 تایی ، 1.2 کیلو اهم میشه! تمام ده شاخه هم در آخر با هم موازی میشه اینجوری :



توی این مواقع که ولتاژ روی مقاومت بالاست باید به مقدار واتی که مقاومت میتونه تحمل کنه هم توجه کنیم ؛ در الکترونیک ، ما یه وات اسمی داریم و یه وات مصرفی ؛ وات اسمی همون واتی هست که روی قطعات میزنن مثلاً شما میری میگی آقا یه مقاومت فلان اهم 5 وات بده !!!

این 5 وات ؛ توان اسمی مقاومته! حالا وات مصرفی چیه ؟!


وات مصرفی ، ولتاژ روی مقاومت ضربدر جریانی که ازش میگذره هست و اگه از توان اسمی مقاومت بیشتر بشه ؛ مقاومت میسوزه و به فنا میره!



حالا با این تفاسیر واتی که روی مقاومت 1.2 کیلو ، تلف میشه چیه؟



 خب اینجا خیلی زیاد نشد ؛ 120 میلی وات شد! همون مقاومتهای یک چهارم (250میلی وات) براش خوبه!



حالا یه روش دیگه ؛ مثلاً من یه ترانس 12 ولت دارم ؛ میخوام تغذیه رو از اون بگیرم چند تا چند تا سری کنم ؟!



اینم کاری نداره ؛ فرمول رو که داریم ؛





 "تعداد LED" مجهول ما شده ؛ پس فرمول ، این شکلی میشه ...






با این حساب :




خب 4.4  LED که نداریم پس یعنی 4 تا توی یه شاخه باید سری کنیم !


 100 که تعداد کل LED بود تقسیم بر 4 میشه 25 ؛ یعنی 25 تا شاخه سری شده‌ی چهار تایی باید ببندیم!


همینجا کل جریان مورد نیاز رو میشه بدست آورد ؛ اگه برای هر شاخه طبق معمول 10 میلی آمپر در نظر بگیریم ؛ 25 تا 10 میلی آمپر میشه 250 میلی آمپر ! که حداقل جریانیه که باید ترانس بتونه به ما بده! 


خب حالا برای یه شاخه 4 تایی محاسبات رو شرو ع کنید! ( اول ولتاژ روی مقاومت ، به این زودی یادت رفت؟)



خب حالا اینا یه روش برای راه اندازی 100 تا LED ؛ روش دیگه چیه؟! 



روش دیگه اینه که کمپلت همه رو سری کنیم ؛ ببینیم چه تغذیه ای میخواد؟!




ولتاژ مورد نیاز برای سری کردن 100 تا LED میشه 270 ولت!!!


خب اگه ولتاژ 220 ولت برق شهر رو DC کنیم خروجی حدود 300 ولت داریم ؛




اول ولتاژی که با تغذیه 300 ولت روی مقاومت میفته رو حساب کنیم ...






خب پس :




پس مقاومت 12 کیلو خواهد بود ؛ اینجا که دیگه ولتاژ روی مقاومت 120 ولته ، حتما باید واتی که روش ، تلف میشه زیاد باشه ؛ ببینیم چقدر میشه؟!...



1.2 وات شد ؛ با در نظر گرفتن تغییرات ولتاژ برق شهر ، باید وات اسمی مقاومت رو بیشتر بگیریم ؛ 2 یا سه وات باشه خوبه !



پس سری کردن چند هزار تا LED هم امکانش هست ؟!!!


نه دیگه ؛ اینجوری با ولتاژ خیلی بالا سرو کار پیدا میکنیم که هم کنترلش سخته و هم خطرش خیلی خیلی زیاده ؛ بهتره آخرین ولتاژی که باهاش کار میکنید همین برق شهر باشه !


البته خیلیا از برق شهر هم ، دوری میکنن و کارشون هم درسته ؛ ولی یه راهی هست که توش احتمال برق گرفتگی خیلی کم میشه و اون استفاده از ترانسفورماتور 220 به 220 هستش ؛ یعنی به ورودی ترانس ، برق شهر رو میدیم و توی خروجی هم ، همون 220v-AC رو خواهیم داشت ؛ خب چه فرقی میکنه؟!


فرقش اینه که ؛ اگه از برق شهر مستقیماً استفاده کنیم ، با دست زدن به هر جای مدار ، ممکنه برق گرفتگی ایجاد بشه و خطرناکه ، ولی اگه برق خروجی ترانس باشه ؛ تا فرد دو سیم خروجی رو لمس نکنه جریان الکتریکی از بدنش عبور نمیکنه و برق گرفتگی‌ای در کار نخواهد بود!


خب دلیلش چیه؟!


دلیلش اینه که ؛ برق شهر یه نول داره و یه فاز ؛ و چون نول ، با زمینی که ما روش هستیم مشترکه ؛ به محض دست زدن ما به فاز ، جریان الکتریکی بین دستی که به فازه و پای ما که به نول وصله ، حرکت می‌کنه و برق میگردمون! 

ولی توی خروجی ترانس ، هیچ اشتراکی با زمین وجود نداره و اگه به هر یک از خروجی ها ، به صورت مجزا ، دست بزنید هیچ برق گرفتگی‌ای ایجاد نمیشه! ولی اگه هر دو رو ، همزمان ، توی دست بگیریم ، اونوقته که جریان بین دو تا سیم عبور میکنه و برق گرفتگی پدیدار میشه!



راه اندازی LED پاور :



توی بازار LED های قدرت مشهور به LED پاور گاهی تا چند آمپر هم مصرف میکنن و برای راه اندازیشون نمیتونیم به محدود کننده ساده‌ی جریان ، یعنی مقاومت ، اکتفا کنیم ؛ چون جریانهای بالایی رو نیاز دارن و اگه مقاومت یا حتی منابع جریان ترانزیستوری هم به کار ببریم تلف قدرت زیادی خواهیم داشت ؛ پس اینا رو با چی راه میندازن ؟!!!


بهترین تغذیه برای LED های پاور ، منابع تغذیه سوییچینگه که یه بحث طولانی رو میطلبه و دیگه منم خسته شدم از بس نوشتم !




 برای دانلود مطلب به صورت PDF ، اینجا رو کلیک کنید !






نظرات 20 + ارسال نظر
حسین یکشنبه 30 مهر‌ماه سال 1391 ساعت 03:50 ب.ظ http://elecrazi.blogsky.com

وبلاگ خیلی خوب و پر محتوایی دارید
لینک شما را قرار دادم

ممنون وبلاگ شمام خیلی خوبه .

شما رو هم لینک کردم

موفق باشید

حمید سه‌شنبه 2 آبان‌ماه سال 1391 ساعت 12:56 ب.ظ http://Iranrobat.com

ممنون مطالبت در مورد محاسبه مقاومت LED خیلی به دردم خورد موفق باشی

خوشحالم که براتون مفید واقع شد ، موفق باشید.

Reza شنبه 6 آبان‌ماه سال 1391 ساعت 01:02 ق.ظ

مهدی بیمعرفت یواشکی میایی میری ؟ داداش خیلی دلم برات تنگ شده بود... خیلی خیلی خوشحال هستم که دوباره برگشتی .. ولی به خدا خیلی از دستت ناراحت هستم یه مدت طولانی غایب بودی
داداش آیدی یاهوتو یا شماره موبایلتو بده دیگه گمت نکنیم

سلام رضا جون ؛ این حرفا کدومه ؟! قبلاً هم پیغام گذاشته بودی و من جواب دادم ؛ بگذریم که چند دفعش رو از سر بیحالی جواب نداده بودم


توی پست تایمر جواب دادم پیغامت رو :

http://kit.blogsky.com/Comments.bs?PostID=26


ازم ناراحت نباش ؛ توی زندگی آدما گاهی بالا و پایین میشن! باید ببخشی


گمم نمیکنی من هستم اینجا ؛ اگه کامنت بذاری جواب میدم!

1000 تا کامنت نذاری حالا!!!

Reza شنبه 6 آبان‌ماه سال 1391 ساعت 06:30 ب.ظ

:)
ممنون داداش
سوالات در راه است . . . :)

مجید دهقانی شنبه 19 اسفند‌ماه سال 1391 ساعت 09:54 ق.ظ

ممنون از وبلاگ پر محتوا وکاربردی تون
امیدوارم ادامه داشته باشد و مطالب متنوع درآن درج شود .
زکات العلم نشره

سلام دوست من
خوشحالم که مورد توجهتون قرار گرفته ؛ انشالله ادامه داره.

رضا دوشنبه 5 فروردین‌ماه سال 1392 ساعت 05:56 ب.ظ

آقا دمت گرم خیلی کارت درسته. واقعا به این مطلبت نیاز داشتم و استفاده هم کردم، مخصوصا اون قسمتی رو که تعداد زیادی led رو به هم وصل کردی. یه سوالی داشتم. من میخوام یه مدار فلاشر ببندم و نمیدونم که به چه تعداد led باید جریان بده. در واقع مختلفه، یه جا 40 تا یه جا 50 تا و شایدم بیشتر. ولتاژ هم ثابته و 12 ولته. میخوام یه مدار ببندم و تو همه اینا از همون یه مدار استفاده کنم( چون تعداد بالاست نمیصرفه که واسه هر کدوم یه مدار طراحی کنم). یه مدار درست کردم که خروجیش رو یه آی سی قدرت TIP گذاشتم.پس از لحاظ جریان که مشکلی ندارم و فقط میمونه ولتاژی که رو led ها میوفته. به نظرت چیکار کنم؟ ممنون میشم اگه کمکم کنی. در ضمن نور led ها هم حداکثر باید باشه.

سلام بر شما و ممنون از لطفی که دارید...


هر شاخه سری باید 4 تا LED باشه به اضافه مقاومتش که طبق مطلب آموزشی محاسبه میشه، بعد هر تعداد شاخه سری که امکانش هست رو باید موازی کنید

TIP ها هم ترانزیستور قدرتن که در شماره های مختلف تحمل جریانیشون متفاوته!

مثلاً TIP41 یا TIP42 به ترتیب منفی و مثبت هستن که تا 6 آمپر میتونید ازشون انتظار داشته باشید .

حالا با فرض هر شاخه 20 میلی آمپر میشه فهمید که تا چند شاخه موازی میشه با TIP41 یا TIP42 راه انداخت.

سوالی بود در خدمتم ...

میلاد یکشنبه 17 آذر‌ماه سال 1392 ساعت 09:15 ب.ظ

سلام
آقادمت گرم
خیلی گرم
اصلا یه وضعی........
ممنونم خیلی بدردبخوربودن

خواهش میکنم ؛ قابلی نداشت

رضا شنبه 7 دی‌ماه سال 1392 ساعت 04:43 ب.ظ http://noorworkshop.blogfa.com/

سلام
من این مقاله ی شما رو خوندم ولی تغذیه ی رگوله شده بحثی بود که از آن زیاد سر در نیاوردم.
لطفا این بحث رو توضیح بدید.میخوام تفاوت ولتاژ رگوله شده و رگوله نشده رو بدونم .
اگه معنی حرف شما از<<<این شرط میگه : ولتاژی که روی مجموع LED های سری میفته ، باید حداکثر دو -سوم ولتاژ تغذیه باشه و از اون بیشتر نباشه تا با تغییرات ولتاژ تغذیه صدمه ای به LED ها وارد نشه!>>>
مثلا ولتاژ بیشتر یا کمتر شد چی میشه.
مثلا اگر ولتاژ با شرطی که شما بیان کرده بودید مخالف بود و بخواهیم یک اخطار به فرد استفاده کننده بدیم.باید چی باشه(هم کمتر رو میخوام بدونم و هم بیشتر از شرط). لطفا یک جوابی هم به سوال ما بدید.

در ضمن در ولتاژ رگوله شده این شرط چطوره؟ ببخشید اگه سرتون رو درد آوردم ولی به جواب این سوالات نیاز اظطراری دارم.

سلام دوست من

ولتاژ رگوله شده یعنی ولتاژ ثابت یعنی دقیق باشه ؛ رگوله نشده هم که یعنی افت ولتاژ یا افزایش ولتاژ داره.

مثلاً اگه 12 ولت منبع تغذیه سوئیچینگ یا رگولاتور داشته باشیم و برق شهر افت کنه و 180 ولت بشه باز هم خروجی همون 12 ولت خواهد بود و در صورت بالاتر رفتن برق شهر هم این 12 ولت تغییری نمیکنه ولی اگه آداپتور تامین کننده 12 ولت ما باشه به نسبت تغییرات برق شهر ما در 12 ولت هم تغییرات خواهیم داشت که یعنی ولتاژمون رگوله شده نیست

شرطی که ما در نرم افزار گذاشتیم برای اینه که تغییرات برق شهر رو در نظر بگیریم و به صورت تلف قدرت در مقاومت خنثی اش کنیم

این فرمولی که پیاده کردیم احتیاط متوسط رو درش رعایت کردیم و با احتساب تغییرات 30 درصد برق شهر گفتیم که یک سوم تغذیه روی مقاومت بیفته

مثلا اگه 12 ولت داریم یک سومش روی مقاومت بیفته میشه 4

حالا اگه یک سوم برق شهر کم بشه 12 ولت ما هم 4 ولت کمتر میشه ولی LED ها همچنان روشن خواهند بود و زیاد شدن برق شهر هم 4 ولت به 12 ولت ما اضافه میکنه که اگه طبق مقاله محاسبه کنید جریان شاخه تغییر قابل توجهی نمیکنه .

یکی دیگه از دلایل قرار دادن فرمول مطرح شده اینه که با تغییرات دمای محیط Vf در LED ها عوض میشه و جریان کشی هم با کم بودن مقدار ولتاژ روی مقاومت به شدت متغیر خواهد بود با این شرط برقرار شده مشکل تغییرات دما هم حل میشه .

در گزینه رگوله نشده نرم افزار شرط برقراره ولی در نمونه رگوله شده برقرار نیست که بهتره به دلیل تغییرات Vf نسبت به دما این شرط رو به شکل زیر تغییر بدیم و بگیم که مثلا یک پنجم تغذیه روی مقاومت بیفته .

امیدوارم جوابتون رو گرفته باشید .

محسن جمعه 4 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 09:06 ب.ظ

سلام.آقا دمت گرم ترکوندی با این توضیحاتت. دیگه نیازی به آموزشگاه نیست.

سلام
قربانت داداش

hossein چهارشنبه 9 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 12:02 ب.ظ

سلام
مقالتون درباره LED خیلی عالیه میتونم مقالتونو تو سایتم قرار بدم
البته با ذکر منبع و لینک وبلاگتون
با تشکر

سلام

قابل شما رو نداره بدون منبع هم میتونید بذارید مانعی نداره

سینا شنبه 24 اسفند‌ماه سال 1392 ساعت 06:42 ب.ظ

سلام

از اینکه این آموزش خوب و روان رو با توضیحات کامل نوشتید بسیار ممنونم.
لطفا از این قبیل آموزشهای الکترونیک در سطح های مختلف منتشر کنید.

انشااله خدا خیرتان دهد

اگر در زمینه طراحی و برنامه نویسی کامل سایت ، قالب یا برنامه و ابزار مجزا برای سایت کاری داشتید حتما با من تماس بگیرید.

سلام دوست من ؛ ممنون از نظری که دادی .

فعلا که اینترنت درست و حسابی ندارم ، امیدوارم در آینده بتونم آموزشهای مفید توی وبلاگ بذارم.

موفق باشی

محمد دوشنبه 26 اسفند‌ماه سال 1392 ساعت 09:42 ق.ظ

سلام
دست شما درد نکنه خیلی استفاده کردم
موید باشید

قربان شما

ir02x6 جمعه 3 مرداد‌ماه سال 1393 ساعت 03:34 ب.ظ http://eca.ir

سلام ، ممنون بابت مطالب مفیدتون
واقعا لذت بردم ، خدا پشت و پناهتون

سلام جناب اسدی
خواهش میکنم قابلی نداشت

ایمان دوشنبه 8 دی‌ماه سال 1393 ساعت 12:14 ب.ظ

توضیحات در حد عالی" سپاس گذارم

خواهش میکنم دوست من

قابلی نداشت.

حسین دوشنبه 7 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 12:39 ق.ظ

سلام.
یعنی اینجوری شدم وقتی مطالب رو خوندم.دقیقاً دنبال همین مطالب بودم.خیلی ممنون.
چند تا سوال در مورد مدار لامپ led داشتم که احتمالاً در آینده ی نزدیک از شما سوال میکنم اگه زحمتی نیست.

سلام حسین جان
خوشحالم که به دردتون خورده.

اگه در توانم باشه خوشحال میشم پاسخگو باشم.

حسین جمعه 18 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 06:50 ب.ظ

سلام.
میخوام مدار لامپ led حدوداً 5 وات طراحی کنم.2تا مدار رو کاغذ براتون کشیدم.شما کدوم رو بهتر میدونین.بالایی از یه خازن با یه مقاومت برا کم کردن ولتاژ 220 استفاده شده که نمی دونم دلیل اینکه ولتاژ رو کم میکنه چیه.شما اگه میدونینن بگین.پایینی از یه ترانس استفاده شده و یه خازن 400 ولت قبلش گذاشته شده که باز نمیدونم دلیل گذاشتن این خازن چیه.آیا به خاطر اینه که نوسانات شدید برق رو بگیره که به مدار آسیب نرسونه؟ اگه شما مدار بهتری سراغ دارین لطفاً بهم بگین.
اینم عکس مداها:
http://uupload.ir/files/czde_6.jpg

نوید پنج‌شنبه 29 مهر‌ماه سال 1395 ساعت 04:31 ب.ظ

با سلام و تشکر فراوان
واقعا عالی و بی نظیر بود

ممنون دوست من

یاسین چهارشنبه 1 اسفند‌ماه سال 1397 ساعت 06:21 ق.ظ

مهندس جان خسته نباشى دست گلت درد نکنه با این مطلب عالى که نوشتى

خواهش میکنم یاسین جان ؛ خوشحالم که برات مفید بوده

Ali چهارشنبه 16 مرداد‌ماه سال 1398 ساعت 03:55 ب.ظ

سلام این مطلب کامل ترین مطلب این وبلاگ و البته کامل ترین نوشته ای بود که به زبان پارسی درباره الکترونیک وجود داره خسته نباشی.

سلام ؛ البته اغراق میفرمایید ، به هر حال خوشحالم که مورد توجه تون قرار گرفته.

عارف جمعه 1 اسفند‌ماه سال 1399 ساعت 02:45 ب.ظ

سلام مهندس
مبحث آخر نیازمون شد
بنده پاور ال ای دی ۵۰ وات ، ولتاژ ۳۲ و آمپر ۱.۵( ۱۵۰۰ میلی آمپر تقریبا) دارم
منبع تغذیه هم باتری ۴ عدد باتری ۳.۷( شارژ کامل ۴.۲) به صورت سری بستم که ولتاژ ۱۴.۸ میشه میانگین( هر باتری ۲۰ آمپر توان واقعی دارند( 2۳ آمپر اسمی، توان ۳۰c به مدت ۷ ثانیه رو هم دارن)
بنده از مدار سویچینگ با توان ۱۵ آمپر ورودی در ولتاژ ۱۰ ولت ( ۱۵۰ وات توان میباشد) که با افزایش ولتاژ به ۳۲ تقریبا ۴.۵ آمپر خروجی داره( مقدار جزیی بیشتر در حد ۱۰۰ میلی آمپر) خب این مقدار خیلی بیشتر از توان ال ای دی ما هستش و طبیعتا هم اون به اندازه مصرفش باید از جریان برداشت کنه ولی توی اون ولتاژ( با اینکه از هیت سینک پردازنده ۹۵ واتی با فن مناسب استفاده میکنم و هیچوقت دما به ۴۵ درجه نرسیده)
موقع استفاده از ولتاژ ۳۲ بشدت آمپر میکشه و ولتاژ باتری هارو تا ۱۰ ولت میاره پایین( سیم ها داغ میشن) و این کم شدن ولتاژ بصورت دهم دهم کمتر هم میشه تا وقتی مدار رو قطع کنم ولتاژ به ۱۵ ولت میرسه( ولتاژ خروجی ثابت هستش)
با چه مقاومتی جریان رو میتونم محدود کنم( ولتاژ پاور ۳۴ رو به ۳۲ کاهش و جریان رو زیر ۱۵۰۰ میلی آمپر نگه داره)
در ولتاژ ۲۸ مدار مشکلی نداره و سرعت جریان کشی خیلی کمتره ولی توی مدت ۱ ساعت باتری هارو تخلیه میکنه( اگه فن روشن نباشه توی ۲۰ ثانیه دمای هیت سینک به ۷۰ درجه میرسه این درحالی هستش که توان نامی باتری ها ۲۰ آمپر و ۱۴.۸ ولت برابر ۲۹۰ وات هستش که با مصرف کننده ۵۰ وات باید بیشتر دوام بیاره)
گفتم توی فروم ها از اساتید درخواست کمک کنم که چه مقاومتی با چه اهم و واتی با ال ای دی سری بکنم که این همه جریان شره نکنه داخل مصرف کننده( ولتاژ تغذیه ۳۴ ولت، ولتاژ مصرف کننده ۳۱ یا ۳۲ ولت و حداکثر جریان ۱۵۰۰ میلی آمپر)
شرمنده دیگه زیاد شد باید اطلاعات کامل رو مینوشتم
پیشاپیش از پاسخ شما متشکرم

سلام بر شما ؛ توی مبحث راه اندازی ال ای دی های قدرت به خاطر جریان مصرفی بالا از مقاومت استفاده نمیشه چون باعث تلفات زیادی خواهد شد برای همین از منابع جریان سوییچینگ استفاده میکنیم یعنی شما باید به جای مبدل ولتاژ از منبع جریان مخصوص همون پاور ال ای دی استفاده کنی که باید نمونه های مربوط بهش توی بازار باشه یا اینکه بعد از همون مبدل ولتاژی که استفاده کردی یه درایور مخصوص همون پاور ال ای دی بذاری.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد